Kontakt

Službenik za informiranje

Gordana Renić, dipl. oec.

Adresa: Trg dr. Franje Tuđmana 1, 23450 Obrovac

Tel: +385 23 689 056

Fax: +385 23 689 054

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

O otvorenim podacima

Zakon o pravu na pristup informacijama (NN 85/15 i 25/13, 69/22) kojim je preuzeta  Direktiva 2013/37 (Direktiva o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora), člankom 10., stavkom 1., točkom 5. propisao je obvezu tijela javne vlasti na svojim mrežnim stranicama objaviti registre i baze podataka ili informacije o registrima i bazama podataka iz njihove nadležnosti i načinu pristupa te ponovnoj uporabi. Informacije za ponovnu uporabu objavljene su na lako pretraživ način, zajedno s metapodacima, u strojno čitljivom i otvorenom obliku, u skladu sa standardima otvorenih podataka. Također, na Portalu otvorenih podataka Republike Hrvatske osiguran je popis tih istih informacija.

Grad Obrovac omogućava ponovnu uporabu niza skupova podataka u otvorenim formatima temeljem odredbi Pravilnika o vrstama i sadržaju dozvola kojima se utvrđuju uvjeti ponovne uporabe informacija (NN 67/17). 

Otvorena dozvola omogućuje korisnicima slobodnu uporabu informacija u komercijalnu ili nekomercijalnu svrhu koja uključuje umnožavanje (reproduciranje), distribuiranje, stavljanje na raspolaganje trećima te izmjene u svrhu stvaranja novih skupova podataka uz obvezno navođenje izvora informacije.

Otvorena dozvola obvezuje korisnika na imenovanje izvora odnosno upućivanje na izvor informacije (izjava o izvoru) te navođenje datuma posljednje izmjene kako je to navedeno u izvoru. 

Ukoliko informacija ne sadrži izjavu o izvoru i datumu posljednje izmjene, korisnik je obvezan naznačiti da se podaci koriste uz otvorenu dozvolu, istaknuti poveznicu na otvorenu dozvolu te poveznicu na objavljenu informaciju, ako je poveznica objavljena. Sve izmjene, uređivanje, novi dizajn ili promjene moraju se naznačiti kao takve u izjavi o izvoru. 

test

{/aridoc}

Povratak na glavnu mrežnu stranicu Grada Obrovca

 

Službene stranice Grada Obrovca

Image